Jak se konečně zbavit závislosti na klasických cigaretách

Pro mnoho kuřáků je právě léto období plné pokušení a bojů s chutí na cigaretu. Chcete poradit, jak na to? Zkuste na to jít pomalu a najít vhodnější alternativu, aniž byste měli pocit, že se musíte omezovat.

 

1) Stanovte si jasný cíl

Prvním a nejdůležitějším krokem je definovat si, proč chcete přestat kouřit. Jaké jsou vaše motivace? Snažíte se zlepšit své zdraví? Chcete ušetřit peníze? Nebo je pro vás důležité chránit své blízké před kouřem? Jasně formulovaný cíl vám dodá sílu a motivaci v náročných chvílích.

 

2) Vyberte si tu správnou metodu

Existuje mnoho způsobů, jak přestat kouřit. Není nutné se držet jen jednoho, klidně kombinujte různé metody a najděte tu, která vám nejlépe vyhovuje. Mezi dostupné možnosti patří:

 

  • Náhradní nikotinová terapie

 

Nikotinové náplasti, žvýkačky, pastilky nebo spreje vám pomohou zmírnit abstinenční příznaky a postupně snižovat příjem nikotinu. Vyzkoušejte také nikotinové sáčky.

 

  • Léky na předpis

 

Váš lékař vám může předepsat léky, které potlačují chuť na cigaretu a zmírňují abstinenční syndrom.

 

  • Psychologická podpora

 

Individuální terapie nebo skupinové programy vám pomohou vypořádat se s psychickými aspekty závislosti a naučí vás strategie pro zvládání stresu a pokušení.

 

  • Alternativní terapie

 

Akupunktura, hypnóza nebo mindfulness techniky vám mohou pomoci zmírnit úzkost a chuť na cigaretu.

 

3) Buďte trpěliví a nevzdávejte se

Zbavit se závislosti na klasických cigaretách není snadné a vyžaduje to čas a trpělivost. Nebojte se neúspěchů, každý se učí z chyb. Pokud se vám nepodaří přestat hned napoprvé, nevzdávejte se a zkuste to znovu s jinou metodou nebo s větší podporou.

 

4) Odměňujte se

Slavte každý krok na cestě k odvyknutí si klasickým cigaretám. I malá odměna vám pomůže udržet si motivaci a posílí vaše odhodlání. Dopřejte si něco, co vás baví, ať už je to nový koníček, výlet s přáteli nebo relaxační zážitek. Na začátku vaší cesty vám můžou pomoct zmíněné nikotinové sáčky, ale také například e-cigarety.

 

Používáme ověření věku Adulto