Srovnání zdravotních rizik klasických cigaret, vape produktů a nikotinových sáčků

Debata o škodlivosti různých forem nikotinu je v posledních letech velmi aktuální. Zatímco klasické cigarety jsou již dlouho spojovány s mnoha zdravotními problémy, novější produkty jako elektronické cigarety a nikotinové sáčky slibují méně škodlivou alternativu. Jaké jsou tedy skutečné rozdíly v jejich zdravotních rizicích?

 

Klasické cigarety

 

  • Spalování tabáku

 

Hlavním problémem klasických cigaret je spalování tabáku, při kterém vzniká tisíce škodlivých chemikálií, včetně mnoha karcinogenů.

 

  • Zdravotní rizika

 

Kouření cigaret zvyšuje riziko mnoha vážných onemocnění, jako je rakovina plic, srdce, ústní dutiny, močového měchýře a dalších orgánů. Dále způsobuje chronickou obstrukční plicní nemoc, infarkt myokardu, cévní mozkovou příhodu a řadu dalších zdravotních komplikací.

 

  • Pasivní kouření

 

Kouř z cigaret je škodlivý nejen pro kuřáky, ale i pro jejich okolí. Pasivní kouření zvyšuje riziko rakoviny plic a dalších onemocnění u nekuřáků.

 

Elektronické cigarety nebo také vapování

 

  • Princip fungování

 

E-cigarety zahřívají tekutinu (e-liquid), která obsahuje nikotin, propylenglykol, glycerin a různé příchutě, čímž vytvářejí aerosol, který uživatel inhaluje.

 

  • Méně škodlivé než cigarety

 

Většina studií naznačuje, že vapování je méně škodlivé než kouření klasických cigaret, protože při tomto procesu nevzniká oxid uhelnatý ani mnoho dalších škodlivých látek, které jsou přítomny v cigaretovém kouři.

 

  • Obsah nikotinu

 

E-liquid obsahuje nikotin, který je návykový. Je však možné zvolit také elektronickou cigaretu bez obsahu nikotinu, případně vyzkoušet vapování s nižším množstvím nikotinu.

 

Nikotinové sáčky

 

  • Princip fungování

 

Nikotinové sáčky jsou malé sáčky umístěné pod horním rtem, které uvolňují nikotin do sliznice. Neobsahují tabák ani nejsou spalovány.

 

  • Méně škodlivé než cigarety a vapování

 

Nikotinové sáčky jsou považovány za jednu z nejméně škodlivých forem dodávání nikotinu. Protože se nekouří ani nevapuje, nejsou spojeny s mnoha zdravotními riziky spojenými s inhalačními produkty.

Používáme ověření věku Adulto